Si am spus da. O poveste de iubire - Elizabeth Gilbert

Nu am mai povestit de mult despre o carte. Nu pentru ca nu am mai citit, ci pentru ca am fost prinsa cu altele. Dar azi m-am decis sa va povestesc un pic despre cartea asta, numita "Si am spus da." de Elizabeth Gilbert. (Pentru cine nu stie cine e tanti scriitoreasa asta, tot ea a scris si best-seller-ul " Eat. Pray. Love ")

Ideea este in felul urmator: Cartea reprezinta povestea ei de dragoste - dupa un divort dramatic si care a secat-o de puteri (sunt convinsa ca ati vazut macar filmul). Este deci o continuare a romanului mai sus mentionat. Povesteste cum l-a cunoscut pe Felipe - un domn cu 17 ani mai mare (nu sunt sigura, dar asa imi amintesc), din America de sud (Brazilia mai concret) si toate peripetiile prin care au trecut. O sa mentionez aici ca a existat un conflict de cetatenie pentru Felipe - motiv pentru care cei doi vor calatori vreme de cativa ani in toata lumea, in special in zona asiatica. Din cauza ca Felipe nu avea cetatenie, cei doi sunt fortati sa se casatoreasca pentru a putea locui impreuna si de aici incep toate grijile despre daca acest lucru e bun, aduce ceva nou, etc.



Ceea ce mi-a placut in special la carte este faptul ca e foarte bine documentata (din simplul motiv ca trecand printr-un divort sfasietor, Liz nu vrea sa mai treaca niciodata prin aceleasi suferinte) si citeste foarte mult tot ce poate despre Casatorie. Se povesteste din punct de vedere istoric - care erau motivele creeri celulei care sta la baza societatii.

In Antichitate se casatoreau pentru protectie, vanat - in principiu pentru functiile de baza necesare supravietuirii. In Evul mediu - pentru protejarea averilor. In societatea contemporana oamenii se casatoresc din dragoste si explica de ce nu mai rezista casatoriile (vine cu exemple clare, statistici, etc)

Povesteste chiar si ce inseamna casatoria in locuri diferite ale planetei, cum ar fi in Vietnam, unde da peste o minoritate. V-as povesti mai multe, insa daca cineva dintre voi se decide sa citeasca cartea, i-as strica placerea descoperirii unor detalii frumoase.



Citate care mi-au placut:

"Casatoria este o prietenie recunoscuta de politie."

"Inainte sa pleci la razboi, spune o rugaciune. Inainte sa pleci pe mare, spune doua rugaciuni. inainte sa te casatoresti, spune 3."

""Zeus a abatut asupra omenirii cea mai groaznica dintre toate suferintele posibile: senzatia surda, permanenta ca nu suntem intru totul intregi. Incepand din acel moment, oamenii urmau sa se nasca avand sentimentul ca le lipseste o parte - jumatatea pierduta, pe care o iubim aproape mai mult decat ne iubim pe noi insine - si ca acea parte lipsa se gaseste pe undeva, rotindu-se in univers sub forma altei persoane. Prin uniunea cu celalalt ne vom putea reintregi in forma originala si nu vom mai fi niciodata nevoiti sa simtim singuratatea." p. 107

"Problema cu dragostea oarba e ca ea este, evident, un miraj, un truc vizual, mai bine zis un truc al sistemului endocrin. Dragostea oarba nu e chiar acelasi lucru cu dragostea; mai degraba e varul de-al doilea, dubios, al dragostei, cel care se imprumuta mereu de bani si care nu e in stare sa isi pastreze nicio slujba. Cand te indragostesti orbeste de cineva, nu te uiti cu adevarat la persoana respectiva; esti doar captivat de propria reflexie, imbatat de un vis de implinire pe care l-ai proiectat asupra unui strain absolut. " p. 109

"Schopenhauer credea ca, in relatiile amoroase, oamenii sunt ca niste porci-spinosi intr-o noapte rece de iarna. Ca sa nu nghete, animalele se strang unele langa celelalte. Dar imediat ce se apropie indeajuns pentru a-si oferi caldura atat de necesara, sunt strapunse de tepii celor stransi langa ei. Din reflex, pentru a preveni durerea si iritarea apropierii prea mari, porcii spinosi se departeaza unii de ceilalti. Dar odata despartiti, li se face iar frig. Fiorii ii fac sa se apropie din nou, doar pentru a se rani iarasi in tepii vecinilor. Asa ca se retrag din nou. Apoi se apropie din nou. La nesfarsit.

Pentru cei interesati sa citeasca aceasta carte in format pdf, puteti face urmatorii pasi:
https://www.facebook.com/groups/bibliotecatadigitala/ => Join, search, download. :) 

Bonus:
https://www.youtube.com/watch?v=2i1_3RUnJdI

Comentarii

  1. Buna, ma poti ajuta sa descarc cartea. Imi da eroare pagina. Multumesc mult. Ruxandra

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare