Cum sa faci networking - o abilitate "must have"

Hello!

Astazi m-am gandit sa scriu despre networking.
De ce? Ei bine, pentru ca noi oamenii suntem fiinte sociale si sta in ADN-ul nostru sa ne construim relatii. De fapt, fiecare dintre noi face acest lucru in mod involuntar, ajungand in diferite situatii si contexte. Insa, eu vreau sa ma concentrez pe crearea unui cerc social strategic.



Trebuie sa subliniez inca de la inceput ca networkingul nu este o baza de date, ci mai degraba ceea ce se intampla dupa ce ai facut cunostiinta cu anumiti oameni. A face networking este o capacitate care exista in fiecare dintre noi, dar pe care o putem dezvolta, invatand cum sa vorbim cu oamenii, ce subiecte pot fi abordate, cum sa vorbim despre noi, s.a

Pentru ca este de asemenea un foarte bun exercitiu de dezvoltare personala, networkingul ne ajuta sa capatam mai multa incredere in noi, sa invatam sa lasam o foarte buna impresie si bineinteles sa iesim din zona de confort, mergand la evenimente.

Cum sa faci networking strategic:

- Participa la evenimente unde poti intalni oameni din domeniul tau de activitate, sau din domeniul de care esti interesat si care au un nivel profesional mai mare decat al tau. De asemenea e recomandat sa ne interesam si de oameni din domenii conexe cu ale noastre, de la care putem sa aflam noutati, tendinte, informatii utile.



- Stabileste-ti obiective: cate persoane vrei sa cunosti, pe cine (daca exista cineva anume).
- Este de preferat sa mergi singur la evenimente. Atunci cand mergi cu cineva cunoscut, exista tentatia sa te concentrezi pe discutiile cu el/ea si sa nu te preocupi de networking.
- Atunci cand vorbesti cu cineva - Spune-ti numele, compania si domeniul de activitate. Vorbeste clar. Pune intrebari despre persoana din fata ta (atat profesionale - despre planuri, strategii, etc - cat si personale - oamenii au tendinta sa vorbeasca mai usor despre familie, de exemplu) si asculta-o cu atentie. Atunci cand povestesti despre tine, nu te concentra pe calitati, vei trezi suspiciuni. Este normal sa avem defecte, suntem oameni. Incearca sa il faci curios pe interlocutor, va vrea sa afle mai multe.
- Ofera cartea de vizita. 




Dupa terminarea evenimentului poti sa ii scrii persoanei (sau persoanelor) cate un e-mail personalizat - despre ce ai tinut minte din discutie relevant, o intrebare (poti sa ceri un sfat sau o parere) si mai ales cere o alta reintalnire, intr-un cadru neutru unde se poate dezvolta relatia tocmai construita. Este foarte important ca mai intai sa oferi ajutor (nu sa il ceri)


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare