Povestea Annei Frank

Anne Frank este o carte jurnal, pe care am citit-o prima data in 2011, cand i-a aparut traducerea in limba romana. Jurnalul a fost tradus in peste 65 de limbi, Anne Frank devenind o personalitate marcanta a secolului 20. Iata aici cateva pagini din jurnal.

Cine a fost Anne Frank?
Anne a fost o fetita evreica, nascuta in Germania in anul 1929. A fost exilata in Tarile de Jos (Olanda) la Amsterdam, unde a stat ascunsa vreme de doi ani, impreuna cu familia sa. Alaturi de ei au mai locuit inca o familie, van Pels si un domn Fritz Pfeffer. Acestia s-au ascuns pentru a nu cadea victime nazismului si pentru a nu avea un final la fel ca al altor mii de evrei persecutati. Anne Frank este cunoscuta in ziua de astazi, datorita jurnalului pe care l-a tinut in dublu exemplar in timpul in care s-a ascuns, pana in momentul in care a fost arestata.


Jurnalul a fost publicat de tatal sau, singurul supravietuitor al familiei lor, dupa terminarea razboiului, in 1947. Familia lor se compunea din mama sa, Edith Frank (nascuta Holländer), tatal, Otto Frank si Margot, sora mai mare.


In timpul in care s-au ascuns, au fost ajutati de secretara tatalui, Miep Gies, impreuna cu sotul ei si alti 3 oameni. Ei au locuit intr-o Anexa a cladirii firmei tatalui ei, unde au fost privati multe lucruri. Protagonista a inceput sa tina jurnalul la varsta de 13 ani, notandu-si toate sentimentele si parerile, ca si cand se adresa unei prietene numita Kitty. Citind jurnalul, se poate observa maturizarea ei. Descrie problemele pe care le intampina si incearca sa gaseasca solutii.  Incepe o a doua versiune a jurnalului dupa ce afla de la radio ca dupa razboi vor fi colectate astfel de marturii si publicate.
Anne si sora sa au murit cu o luna inainte ca lagarul in care erau tinute sa fie eliberat.


 Anne a murit se pare de tifos, la fel ca si sora ei Margot.
 Sursa 

Stiati ca "Jurnalul este considerat al doilea best-seller la categoria non-fictiune din istorie…dupa Biblie"(Sursa)

Comentarii

  1. Mi-ar fi placut sa ne spui mai multe despre aceasta carte! Dar cred ca putem afla si singuri, citind-o. :D
    Multumim, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca te intereseaza ceva in mod special, iti voi raspunde cu drag. Oricum, te sfatuiesc sa o citesti, nu o sa iti para rau. Te pup!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare