Cercul Octogonus, Peter Harris

Aceasta e o carte pe care am cumparat-o de la Gaudeamus (targul de carte), impreuna cu Ana si care mi-a placut in mod deosebit. Reuseste sa impleteasca in 450 de pagini istoria cu beletristica. Actiunea se petrece in perioada nazista, si se vorbeste atat despre Germania lui Hitler, cat si despre Vatican. Din pacate nu se spune exact daca e fictiune sau nu, desi zice la un momentat ca Hitler isi sarbatoreste cea de-a 50-a aniversare.

Protagonistul se numeste Niccola Storzi, este preot si in urma unui discurs pe care l-a tinut (o critica la adresa nazistilor) este mutat la o scoala din Vatican (Teutonicum), pentru protectie.

Partea cu adevarat interesanta apare atunci cand acest om este recrutat de Cercul Octogonus - o organizatie secreta de spionaj a Vaticanului, pentru a impiedica o operatiune numita "Eitles Gold". Deoarece pontiful, Pius al XI-lea, era grav bolnav iar zilele ii erau numarate, nazistii pun la punct aceasta operatiune, prin care decid sa "cumpere" voturile cardinalilor cu ajutorul unor carti extrem de importante si de vechi si aloca pentru asta un buget urias, in aur. Fac acest lucru deoarece vor sa se asigure ca urmatorul Papa nu va aduce critici la adresa nazismului, discursurile acestuia influentand cateva milioane de credinciosi.

Niccola Storzi primeste un nume de cod ("Mesagerul") pentru aceasta misiune, in care se indragosteste de o frumoasa evreica - Magdalena Wissemann. Din fericire, cu ajutorul informatiilor primite de la Magdalena, Mesagerul reuseste sa impiedice misiunea, nu insa fara ca nazistii sa ii afle numele si detalii despre el. Acest lucru se intampla dintr-o gresala a lui Niccola, care se decide sa o viziteze pe Magdalena la locuinta sa. Chiar in acel moment, autoritatile germane vin sa o aresteze pe aceasta iar protagonistul isi lasa in graba de a scapa de acolo paltonul cu Raporto rosso si pasaportul fals in el. Din acest motiv, tatal si fratele preotului sunt ucisi cu sange rece de catre nazisti.

6 ani mai tarziu, dupa incheierea razboiului, pe care germanii il pierd, se iveste ocazia pentru Niccola sa razbune moartea rudelor lui. Acest lucru se intampla tot cu ajutorul Cercului, care creaza conditiile perfecte. Comandantul care ii ucisese pe cei doi, este nevoit sa fuga pentru a se salva dupa pierderea razboiului, iar Octogonus ii "faciliteaza" trecerea prin Roma, pentru a ajunge in America Centrala, sub pretextul ca au nevoie ca nazistii sa se regrupeze pentru a tine piept amenintarii rosii (comunistii rusi). In acelasi timp ii dau indicii lui Niccola despre asasinul tatalui si al fratelui. Din fericire, acesta este mai presus de a-l ucide, dar clipele de ezitare il fac sa incaseze un glont.

Cartea se incheie intr-o maniera interesanta, asasinul rudelor moare impuscat in cap de Magdalena, iar pe patul de spital Niccola si ea isi marturisesc dragostea.

Comentarii

Postări populare