Ai sa mori maine, Peter James

Cartea "Ai sa mori maine" este scrisa de Peter James, are 710 pagini si este o carte de fictiune care impleteste povestile unor englezi cu ale unor romani. Cartea a fost scris in urma multor documentari atat medicale cat si politiste.


(http://static.elefant.ro/images/30/183530/ai-sa-mori-maine_1_produs.jpg)


Personajul principal este Caitlin, o tanara de 15 ani, bolnava de ciroza hepatica, care are nevoie urgenta de un transplant de ficat, altfel viata ei se stinge in cateva luni. Protagonista locuieste in Marea Britanie, parintii ei s-au despartit iar ea locuieste impreuna cu mama, Lynn. Tatal sau, Mel, s-a recasatorit si lucreaza pe o nava de dragare, cea care descopera la un moment dat 1 cadavru fara organe. De aici incepe o intreaga ancheta..


Ceea ce mi-a atras mie atentia la aceasta carte este ca incearca sa traga un semnal de alarma asupra unei probleme sociale grave si anume traficul de persoane si in special de organe la nivel european. Din nefericire, imaginea Bucurestiului este adusa in prin plan, atragandu-se atentia asupra numarului mare de oameni fara adapost, majoritatea fiind copii abandonati, de care nici macar statul nu are grija.
Chiar si politia romana, reprezentata de un comisar este descrisa ca fiind dezinteresata.


Dupa cum spuneam, Caitlin este grav bolnava si are nevoie urgenta de un transplant de ficat, pe care mama ei incearca sa il obtina chiar si pe cai ilegale, doar ca sa nu ii moara copilul, singura fiinta draga ramasa in viata. Lynn, mama protagonistei este descrisa ca o fire vulnerabila, care se teme sa ramana singura dupa ce si-a pierdut mama, sora si sotul. Aceasta lucreaza la o firma de recuperari de credite si incearca sa faca rost de banii necesari operatiei ilegale prin orice mijloc. Este adusa in situatia in care se va intalni cu unul dintre datornicii de la munca, care ii promite o suma de bani in schimbul unei cine romantice.


Intr-un moment de disperare, dupa ce ii se spune ca ficatul care se gasise pentru fata ei are o problema, Lynn se decide sa apeleze la o firma germana de transplant de organe pe care o gaseste pe internet cu ajutorul lui Luke (prietenul lui Caitlin). Aceasta firma, patronata de Marlene Hartmann racoleaza copiii strazii din Bucuresti, ii supune unor controale medicale si le propune o viata mai buna in Marea Britanie. Fireste, o data ajunsi aici, sunt pusi sa faca cu totul alte activitati decat cele promise acasa, iar in final sunt ucisi si le sunt furate organele.


Aceasta este si povestea Simonei Irimia, o fetita de 12-13 ani, care locuia langa o conducta de termoficare, sub strada, impreuna cu Romeo, prietenul ei cel mai bun, un catel si "Gogu" o blanita murdara pe care o ia cu ea in Anglia. Din fericire, politia reuseste sa afle informatiile necesare despre activitatile firmei nemtesti in timp util si viata Simonei este salvata. Trebuie sa precizez ca la acest lucru contribuie si pacienta bolnava, Caitlin, care refuza sa traiasca cu conditia sa moara altcineva.


Nemtoaica are ca si complici o gasca de medici romani, iar mana sa dreapta este Vlad Cosmescu. In carte este evidentiata proasta salarizare din Romania, mai ales in randul doctorilor, care prefera sa plece in strainatate pentru un trai decent si se preteaza la activitati ilegale pentru bani. (Eu as trage concluzia ca medicii romani sunt cei mai buni la nivel european si de aceea li se fac oferte de munca in alte tari.)


La inceputul cartii se vorbeste si despre un medic care are un accident de motocicleta si intra in moarte cerebrala, dar povestea lui se pierde pe parcursul cartii..
De asemenea, mi-a atras atentia un citat de-a lui Aristotel, de la finalul cartii si anume: "Cea mai mare pedeapsa de la zei pentru o mama este sa traiasca mai mult decat copilul ei."
Am uitat sa va spun despre politistul care conduce ancheta acestui caz, numit "Operatiunea Neptun". El insusi a trecut printr-o drama, dupa ce, in urma cu 10 ani, nevasta lui Sandy a disparut fara urma. Anii la rand a cautat-o, iar intr-un final a renuntat, dupa ce a intalnit-o pe Cleo, care ii va face un copil si pe care o iubeste nebuneste. Dupa ce descopera cadavrele (3 la numar) din canalul Manecii demareaza ancheta si se mobilizeaza cu toate resursele pentru a o rezolva.


La finalul cartii, dupa ce politia reuseste sa rezolve misterul si asteapta sa prinda faptasii in flagrant. Caitlin, cu ultimele forte isi da seama ca si viata Simonei este foarte importanta si ca nu trebuie sa se termine pentru a continua a sa si fuge cu un taxi la casa unde a locuit cu parintii ei inainte ca acestia sa se desparta. Acolo moare singura si este gasita de tatal sau. Mama sa este arestata, impreuna cu nemtoaica si cu dl Cosmescu.


Per total cartea mi-a placut mult, este usor de lecturat si se incadreaza in genul meu preferat. Ma intreb doar de ce autorul a ales Marea Britanie (extrema vestica) Romania ( Est ) si Germania (centru).

Comentarii

Postări populare